Welke verschillende soorten hoofdkussens zijn er?

Het kopen van een goed hoofdkussen kan een lastige opgave zijn. Hoofdkussens zijn er namelijk in verschillende soorten en maten, het aanbod kan dan ook nogal overweldigend zijn. Een hoofdkussen moet je nek en hoofd ondersteunen en de ruimte tussen je hoofd en het matras opvangen. Wanneer de nek en het hoofd niet ondersteunt worden, kan je een slechte nachtrust ervaren. Een goed hoofdkussen is daarom net zo belangrijk als een goed matras en dekbed. Ben jij benieuwd welke verschillende soorten hoofdkussens er zijn en welk hoofdkussen er bij jou past? Dat vertellen wij je graag hieronder.

Welke materialen zijn er?

Er zijn verschillende materialen waarvan hoofdkussens gemaakt worden. De meest voorkomende materialen zijn dons, latex en synthetisch materiaal. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.

  • Donzen hoofdkussen

Het grote voordeel van een donzen kussen is het zachte comfort. Het dons kussen voelt heel zacht en licht aan, daarnaast ventileert een donzen kussen door het natuurlijke materiaal goed. Hierdoor zal het kussen bijna nooit te warm of te koud aanvoelen. Het laatste voordeel is dat dons een duurzaam materiaal is, een donzen kussen kan dan ook zo’n 5 jaar mee. Echter, kleven er ook een aantal nadelen aan een donzen kussen. Zo is een donzen kussen onder andere niet vormvast waardoor het minder ondersteuning biedt. Daarnaast is een donzen kussen wat lastiger qua onderhoud, je kunt een donzen kussen dan ook beter niet zelf wassen.

  • Latex hoofdkussen

Een latex kussen is, in vergelijking met een donzen kussen, wat steviger. Een latex hoofdkussen biedt daarom een goede ondersteuning. Hierdoor wordt zowel het hoofd als de nek goed gedragen. Een latex kussen zal lang zijn oorspronkelijke vorm en veerkracht behouden. Een nadeel van een latex hoofdkussen is echter dat een hoofdkussen snel warm wordt en latex nauwelijks vocht op neemt.

  • Synthetisch hoofdkussen

Het meest populaire synthetische materiaal voor een hoofdkussen is polyester. De voordelen van een synthetisch hoofdkussen is dat een synthetisch hoofdkussen meestal zacht, wasbaar en anti allergisch is. Daarnaast is een synthetisch kussen makkelijk te onderhouden, een synthetisch kussen is namelijk was- en vormbaar. Het grootste nadeel van een synthetisch kussen is dat een synthetisch kussen weinig ondersteuning biedt.

Verschillen in hardheid

Naast de verschillen in materialen, kun je ook kiezen voor verschillen in hardheid van een hoofdkussen. Bij de keuze in hardheid speelt je persoonlijke voorkeur een grote rol. De juiste ondersteuning is echter wel belangrijk. Een kussen geeft de juiste ondersteuning als het hoofd, als het ware, wegvalt in het kussen. Dit is deels afhankelijk van jouw lichaamsgewicht, ben je bijvoorbeeld wat zwaarder? Dan kan je beter kiezen voor een stevig hoofdkussen.

Wat is het juiste hoofdkussen voor mij?

Nu je een beetje een beeld hebt van de verschillende hoofdkussens op de markt, vraag je je waarschijnlijk af wat het ideale hoofdkussen voor jou is? Dit is moeilijk te zeggen aangezien factoren als persoonlijke voorkeur, lichaamsgewicht en de positie waarin je slaapt bepalend zijn. Het is aan te raden om bij het kopen van een kussen, daadwerkelijk op het kussen te gaan liggen. Daarnaast kan je altijd bij een expert via internet of in een winkel terecht voor deskundig advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *