Over schoenen en identiteit in een verschillende tijd

Al in de Romeinse tijd was schoeisel meer dan slechts een kledingstuk om het lopen mee te vergemakkelijken, of om de voeten mee te beschermen. Schoenen hadden allerlei sociale functies. Althans, vooral voor het volk dat wat voorstelde. De Romeinse Jan met de pet droeg vrijwel altijd een heel eenvoudig setje sandalen. Het bestond slechts uit een simpel zooltje met een veter tussen de tenen. De hogere Romeinse burgers droegen leren schoenen. Deze werden door schoenmakers vervaardigd, die binnen de Romeinse gemeenschap in hoog aanzien stonden. Dit zegt natuurlijk wat over het belang van schoenen. De senaatslieden waren de enigen in Rome die rode schoenen mochten dragen, zodat iedereen kon zien dat zij hooggeplaatste politici waren. De gevangenen droegen dan weer geen schoenen, maar zware klompen. Mogelijk om het vluchten mee te bemoeilijken. Voor de deftige Romein was het zo dat men binnen- en buitenschoenen droeg. Buiten droeg men laarsjes en zodra men naar binnen ging, dook een slaaf op om ze te verwisselen met sandalan. Een laatste feitje voordat we terug naar het heden gaan: de doorgedraaide keizer Caligula heeft zijn naam te danken aan de laarsjes die men speciaal voor hem maakte toen hij klein was. Caligula betekent namelijk Laarsje!

Schoenen in de moderne tijd

Tegenwoordig hebben we geen speciale schoenen voor speciale groepen mensen. Gevangenen en politici in de Tweede Kamer kunnen in principe allebei sneakers of lederen puntschoenen dragen. In de praktijk zullen gevangenen sneller voor de sneaker gaan en Tweede Kamer-leden sneller voor de leren puntschoenen. Schoenen zijn namelijk nog steeds een manier om een bepaalde identiteit mee uit te dragen. Hoewel sneakers natuurlijk niets te maken hebben met criminaliteit, zijn ze over het algemeen wat minder elitair en tot het establishment behorend dan puntschoenen.

Schoenen en identiteit zijn altijd in beweging

Zoals schoenen in hun levensspanne de nodige kilometers afleggen, is ook identiteit altijd in beweging. Waar sneakers een jaar of tien geleden tot het domein van skaters en sportievelingen behoorde, kan het nu ook prima gedragen worden onder een jasje en een overhemd. Een politicus in sneakers is dan ook helemaal niet meer zo gek. Ook vrouwen in een nette jurk zijn niet meer veroordeeld tot ongemakkelijke hakken. Zonder blikken of blozen kunnen zij een mooie sneaker aantrekken. Bij het merk Nubikk vind je schoenen die voor iedere gewenste identiteit geschikt is, zowel voor Nubikk heren als voor dames. Schoenen zijn nog net zo belangrijk als in de Romeinse tijd. Gelukkig mag iedereen nu echter dragen wat hij of zij wil, en niet alleen de schoenen die op basis van hun sociale identiteit worden voorgeschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *